A quinoa tápértéke

A quinoa rost- és fehérjetartalma kiemelkedő, ezen kívül azonban érdemes megemlíteni, hogy magnéziumban, B-vitaminokban, vasban, mangánban, E-vitaminban, foszforban és különböző antioxidánsokban is dúskál.

quinoa2

Most pedig nézzük, hogy pontosan milyen a tápértéke!

100g főtt fehér quinoa tápértéke

kalória 120 kcal

víz 72 %

fehérje 4,4 g

szénhidrátok 21,3 g

ebből cukor 0,9 g

ebből rost 2,8 g

ebből keményítő 17,63 g

zsír 1,9 g

Ebből telített zsírsav 0,23 g

Omega-3 zsírsav 0,09 g

Omega-6 zsírsav 0,97 g

A kész quinoa 21%-a szénhidrát, nagyjából ugyanannyi szénhidrátot tartalmaz, mint a rizs vagy az árpa.

Ezeknek a szénhidrátoknak a 83%-a keményítő, a többi része leginkább rost. Ennek ellenére is a quinoa glikémiás indexe viszonylag alacsony, 53-as. A glikémiás index megmutatja, hogy egy adott étel elfogyasztása után mennyivel emelkedik a vércukorszint. 100-as glikémiás indexxel rendelkezik a szőlőcukor (glükóz), ehhez képest mérjük minden egyéb élelmiszer glikémiás indexét. Általában az kívánatos, hogy minél alacsonyabb legyen az elfogyasztott ételek glikémiás indexe, mivel ezek nem okoznak akkor ingadozást. Ennek leginkább fogyókúra vagy cukorbetegség esetén van nagy jelentősége, de egészséges, nem fogyókúrázó embereknél legalább annyira fontos ezt figyelni, mivel ha túl gyakran viszünk be túl sok gyorsan felszívódó, magas glikémiás indexxel rendelkező ételt, kockáztatjuk a cukorbetegség kialakulását és/vagy az elhízást. 

A quinoa egy viszonylag jó rostforrás, sokkal jobb, mint a barna rizs vagy a kukorica. A quinoa rostjai nagyrészt vízben nem oldható rostokból (cellulózból) állnak, csupán 10-20%-a vízben oldható rost.

A quinoa tehát főként keményítőből, vízben oldhatalan rostokból és minimális mennyiségű cukorból épül fel. Ezek mellett tartalmaz olyan keményítőket, amiket nem emésztünk meg, viszont táplálják a beleinkben található jótékony baktériumokat.

Már említettük, hogy a quinoa tartalmazza az embernek fontos összes esszenciális aminosavat, az alábbi táblázatban láthatjuk ezek megoszlását:

100g főtt quinoa aminosav-tartalma

fenil-alanin 183 mg

hisztidin 127 mg

izoleucin 157 mg

leucin 261 mg

lizin 239 mg

metionin 96 mg

treonin 131 mg

triptofán 52 mg

valin 185 mg

Quinoa termékek ITT!

Bio Quinoa puffasztott100g (Biorganik)

Bio Quinoa puffasztott 100g (Biorganik)

A quinoa fehérjetartalma magas, gazdag esszenciális aminosavakban, illetve káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban és foszforban. A vitaminok közül B-vitaminokat, illetve E-vitamint tartalmaz.

Ár: 960 Ft
Megnézem

Quinoa 500g Naturganik

Quinoa 500g Naturganik

A quinoa fehérjetartalma magas, gazdag esszenciális aminosavakban, illetve káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban és foszforban. A vitaminok közül B-vitaminokat, illetve E-vitamint tartalmaz.

Ár: 1390 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!