Hozzávalók:
- 1 bögre quinoa
- Másfél bögre víz
- 2 banán
- 1 bögre tej
- 1 bögre kókusztej
- 4 evőkanál méz (szétosztva)
- 1 evőkanál vaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj (szétosztva)
- Egy csipet só
1. Mossuk meg a quinoát, öntsünk rá másfél bögre vizet és hagyjuk ázni fél órát.
2. Forraljuk fel a beáztatott quinoát majd hagyjuk kis lángon főni lefedve. Nagyjából 15 perc alatt elkészül.
3. Turmixoljuk össze a banánokat tejjel, kókusztejjel, 3 evőkanál mézzel, a vajjal, fél teáskanál fahéjjal és sóval. Csomómentesre turmixoljuk.
4. Ezt a keveréket öntsük a quinoára, folyamatos keverés mellett melegítsük, amíg besűrűsödik.
5. Öntsük a pudingot formákba, hagyjuk állni 1 órán át, majd szervírozás előtt cseppentsünk rá egy kis mézet és szórjuk meg fahéjjal.
Hozzávalók:
- 2 bögre víz
- 1 bögre quinoa
- Egy csipet só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál citromlé
- 3 db paradicsom felkockázva
- 1 db kígyóuborka felkockázva
- 2 csokor zöldhagyma felvágva
- 2 db sárgarépa vékonyra vágva
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
1. Mossuk meg a quinoát, majd adjuk hozzá a vizet, forraljuk fel. Miután felforrt, lassú tűzön hagyjuk főni lefedve. Akkor van kész, amikor felszívta az összes vizet.
2. Amíg fő a quinoa, keverjük össze a többi hozzávalót, majd miután kihűlt a quinoa, adjuk a zöldségekhez. Hidegen tálaljuk magában vagy köretként!
Hozzávalók:
- 1,5-2 bögre quoinoa
- 6 db nagyobb paradicsom, érdemes keményebbet választani
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- 1 csokor zöldhagyma
- 5-10 db mentalevél apróra vágva
- 2-3 db bazsalikomlevél apróra vágva
- 1 db citrom leve és héja
- Só és bors ízlés szerint
- Olívaolaj
1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
2. Vágjuk le a paradicsomok tetejét, ügyeljük arra, hogy ne törjük össze a húsát! Célszerű egy kellőképpen éles kést használni, így ép marad a paradicsom. Kanalazzuk ki a magokat!
3. Egy nagyobb tálban keverjük össze a petrezselymet, a zöldhagymát, a mentát, a bazsalikomot, a citromlevet és citromhéjat, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a quinoát és keverjük össze.
4. Töltsük meg a paradicsomokat a quinoás keverékkel, majd tegyük egy tepsibe. Célszerű a tepsibe előbb egy sütőpapírt tenni, de ha teflonbevonató tepsink van, akkor nem szükséges. Locsoljuk egy kis olívaolajat a paradicsomok tetejére. 45-60 percig süssük a töltött paradicsomokat, attól függően, hogy mennyire vastag a húsuk, illetve, hogy szárazabbra vagy levesesre szeretnénk sütni.
5. Ha elkészültek, hagyjuk hűlni, majd egy csipet bazsalikommal és néhány csepp olívaolajjal a tetejükön tálaljuk!
Hozzávalók:
- 2 bögre quinoa
- 4 db kukorica lefejtve vagy 1db kukoricakonzerv
- 1 evőkanál vaj
- 1-2 csipet bors
- 1 kiskanál reszelt citromhéj
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál citromhéj
- 1-2 csipet só
- 4 zöldhagyma felkarikázva
1. Ha egész kukoricát használunk, előbb megfőzzük őket, majd - miután kihűlt - egy éles késsel hosszában levágjuk róla a kukoricát.
2. Egy nagy tálban keverjük össze a citromlevet, a citromhéjat, a mézet, az olvasztott vajat, a sót és a borsot és hagyjuk állni.
3. Mossuk meg a quinoát és főzzük meg kétszeres mennyiségű vízben
4. A kész quinoát keverjük össze a zöldhagymával, a kukoricával és a dressinggel.
5. Tálalás előtt még sózhatjuk és borsozhatjuk.
A quinoa fehérjetartalma magas, gazdag esszenciális aminosavakban, illetve káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban és foszforban. A vitaminok közül B-vitaminokat, illetve E-vitamint tartalmaz.
Értékes fehérje- és rostforrás, gluténmentes, reform alapanyag. Alkalmazhatjuk köretek, kásák, töltelékek készítésére, magvak, pl. zabpehely kiváltására.