Előnyei közt szerepel a már említett magas rost- és aminosav-tartalom, ezen kívül azonban érdemes megemlíteni a quinoát mint jó vitamin- és ásványi anyag forrást.
Lássuk, hogy pontosan mennyi vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a quinoa:
100g főtt quinoa vitamin és ásványi anyag-tartalma | ||
Megnevezés | Mennyiség | INBÉ |
E-vitamin | 0,63 mg | 4 % |
B1-vitamin | 0,11 mg | 9 % |
B2-vitamin | 0,11 mg | 8 % |
B3-vitamin | 0,41 mg | 3 % |
B6-vitamin | 0,12 mg | 9 % |
kolin | 23 mg | 4 % |
folát | 42 mcg | 11 % |
kalcium | 17 mg | 2 % |
vas | 1,49 mg | 19 % |
foszfor | 152 mg | 22 % |
magnézium | 64 mg | 16 % |
mangán | 0,63 mg | 27 % |
Vitaminok és ásványi anyagok mellett a quinoa nagy mennyiségben tartalmaz kvercetint és kaempferolt.
Állatkísérletekben mindkét vegyület gyulladáscsökkentő, vírusölő, daganatellenes és antidepresszív hatása igazolódott.
Ezen kívül a quinoa jótékonyan hat a metabolizmusra. Két kísérletet végeztek ezzel kapcsolatban, az egyik ember-, a másik állatkísérlet volt. Az emberkísérlet során bebizonyosodott, hogy a quinoával kiegészített étrend csökkenti a trigliceridszintet, a vércukor- és ezzel párhuzamosan az inzulinszintet is. Az állatkísérlet pedig arra mutatott rá, hogy a fruktózban gazdag étrendben a quinoa a fruktóz majdnem összes negatív hatását eliminálja.
A quinoa igen sok antioxidánst tartalmaz, ezek megkötik a szabadgyököket és védik sejteinket az oxidációtól. A csíráztatott quinoa ráadásul még több antioxidánst tartalmaz, így érdeme kipróbálni csíráztatni.
A quinoa segítséget nyújthat fogyókúrában, mivel egyrészt csökkentheti az étvágyat, másrészt pedig gyorsítja az anyagcserét. Ezek valószínűleg magas rosttartalmának köszönhetőek, illetve fehérjetartalmának.
Másik fontos és előnyös tulajdonsága a quinoának, hogy viszonylag könnyű beépíteni étrendünkbe, mert manapság egyre könnyebb beszerezni, és sokféle, laktató ételt el lehet készíteni belőle.
A quinoa fehérjetartalma magas, gazdag esszenciális aminosavakban, illetve káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban és foszforban. A vitaminok közül B-vitaminokat, illetve E-vitamint tartalmaz.
Értékes fehérje- és rostforrás, gluténmentes, reform alapanyag. Alkalmazhatjuk köretek, kásák, töltelékek készítésére, magvak, pl. zabpehely kiváltására.