A quinoa a paleolit étrendben

A paleolit diéta egy gasztronómiai irányzat, elsődleges célja a paleolit kori, vagyis az őskőkorszaki táplálkozás átemelése mai, modern életünkbe, illetve annak reprodukálása modern viszonyok között.

A paleolit étrendnek különböző változatai léteznek Magyarországon és külföldön is, és bár ugyanazokra az alapokra épül mindegyik, egyik sem tekinthető hivatalosnak.

paleo4

A paleolit étrend célja a civilizációs megbetegedések, például a 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, érrendszeri megbetegedések és az elhízás elkerülése.

Alapját az az elmélet adja, mely szerint az emberi genom több mint 2,5 millió éve nem változott, vagyis genetikailag még mindig a vadászó-halászó és gyűjtögető életmódra vagyunk beállítva. Ugyanezen elmélet mondja ki, hogy tápcsatornánk sem változott, így étkezésünket célszerű arra visszaállítani, ahogy az ősember táplálkozott, vagyis követői nagyrészt húst, bizonyos zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak, tejet és tejtermékeket, illetve gabonaféléket nem.

De mivel a paleolit kori ember életmódjáról kevés információnk van, leginkább a ma élő természeti népek életmódjáról készült tanulmányokra tudunk támaszkodni. Így tehát nem tekinthetünk túl sok szabályt kőbe vésettnek, csupán irányadónak.

Megengedett ételek a paleolit étrendben: gyümölcsök, zöldségek, húsok, állati eredetű zsiradék, halfélék, tojás, hidegen sajtolt növényi olajok (kókuszolaj, olívaolaj), gombák.

Megengedhető ételek bizonyos paleo étrendekben: paprika, paradicsom, padlizsán, kemény sajtok.

Tiltólistás ételek

Alapvetően ide tartozik minden olyan étel, ami allergéneket tartalmaz és hozzájárul a modern, cilivlizációs megbetegedések kialakulásához, például a cukorbetegséghez, a gluténérzékenységhez vagy a laktózérzékenységhez.

Ide tartozik minden gabonaféle (búza, árpa, rozs, zab, rizs, köles, kukorica), hüvelyesek (babfélék, borsók, szója), tej és a tejtermékek, hidrogénezett növényi olajok, margarin, kristálycukor és mindenféle hozzáadott cukor, ideértve a furktózt is, továbbá olyan készételek, amik ezek közül bármit tartalmaznak.

Most pedig az lenne a dolgunk, hogy elhelyezzük a quinoát a paleo étrendben. Mivel az alapvető elképzelés az, hogy a paleolit kori ember, vagy legalábbis a természeti népek étrendjét helyezzük modern keretek közé, így a quinoa lehet a paleolit étrend része. Az inkák étrendjének szerves része volt, a mai Chilében, Peruban és Bolíviában a mai napig igen nagy kultusza van a quinoa fogyasztásának.

Másrészről viszont, mivel a paleolit diéta lényegében elutasítja a keményítők és a gabonajellegű magvak fogyasztását, így a paleo étrendbe nehezen beilleszthető a quinoa. De, mint ahogy korábban leszögeztük, nincsenek kőbe vésett, hivatalos szabályok a paleolit étrenddel kapcsolatban.

Quinoa termékek ITT!

Bio Quinoa puffasztott100g (Biorganik)

Bio Quinoa puffasztott 100g (Biorganik)

A quinoa fehérjetartalma magas, gazdag esszenciális aminosavakban, illetve káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban és foszforban. A vitaminok közül B-vitaminokat, illetve E-vitamint tartalmaz.

Ár: 960 Ft
Megnézem

Quinoa 500g Naturganik

Quinoa 500g Naturganik

A quinoa fehérjetartalma magas, gazdag esszenciális aminosavakban, illetve káliumban, magnéziumban, kalciumban, vasban és foszforban. A vitaminok közül B-vitaminokat, illetve E-vitamint tartalmaz.

Ár: 1390 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!